Saturday, August 19, 2006

Polderscenario

1 april 2006 : het kabinet Balkenende II neemt na breed overleg met de volledige Kamer het besluit troepen naar Uzurgan te zenden .
1 augustus 2006 : de NAVO neemt de bezetting van Afghanistan van de US over. Het nederlandse contingent heeft zich verschansd achter dijken van bijna vier meter hoog en gaat eerst de omgeving veiligmaken voordat de wensen van de bevolking worden geinventariseerd. Daartoe zijn ze voorzien van pantserwagens (en houwitsers) om zich tussen de twee compounds te verplaatsen. De periode die hiervoor is uitgetrokken is onzeker : ‘het kan wel twee jaar of langer duren’
1 augustus 2007 : na de eerste twintig bodybags begint zelfs het Telegraafpubliek te twijfelen aan de missie en het kabinet Bos I komt onder zware druk van de overgrote meerderheid van de bevolking om de troepen te laten vertrekken. Zij stelt een commissie in die onderzoek moet doen naar de besluitvorming in 2006 .
1 mei 2008 : De commissie doet intern verslag, en het rapport blijft geheim wegens ‘redenen van privacy’, uit ‘veiligheidredenen’ en vanwege ‘het landsbelang’ .
1 december 2008 : na een beroep op de WBR, na de weigering van Bos I desondanks het rapport openbaar te maken, krijgen de Volkskrant en het NRC pas na drie rechtszaken inzage. Er staat voornamelijk in : ‘dat het besluit 1400 soldaten te zenden terecht was en gebaseerd op de toen bekende feiten en verwachtingen’ .
2 december 2008 : NOVA herhaalt een uitzending uit 2006 waarin een aantal prominente deskundigen vertellen dat ze niet waren uitgenodigd om hun mening te geven, terwijl juist zij ervaring hadden in het ‘op te bouwen gebied’ .
1 mei 2009 : de Kamer geeft het Kabinet Bos 1 de opdracht de opbouwresultaten in Uzurgan te inventariseren. Een commissie komt na 14 dagen tot de conclusie dat ‘er veel positieve resultaten zijn’ , maar ‘er moet nog veel gebeuren’. Een motie van de SP om meteen te vertrekken ‘omdat er dus helemaal niets is bereikt’ wordt door de kamermeerderheid van PvdA, CDA (en VVD) verworpen. Wouter Bos stelt dat ‘er teveel geinvesteerd’ is en dat ‘onze geloofwaardigheid bij de bondgenoten niet geschaad mag worden’ .
1 april 2010 : de zeventigste bodybag wordt ingevlogen .
2 april 2010 : Bos 1 valt omdat een SP motie van afkeuring gesteund wordt door een groot aantal dissidente kamerleden uit alle partijen .
1 oktober 2010 : Bos II treedt aan met de belofte de troepen terug te trekken .
1 maart 2011 : de compounds worden met raketten aangevallen en vrijwel geheel vernietigd, de resterende soldaten trekken zich terug uit Uzurgan .
1 december 2011 : de Kamer stelt een Parlementaire Enquête in om de gang van zaken bij dit door iedere deskundige voorspelde échec te ontrafelen. Dit onder voorzitterschap van een kamerlid van Groenlinks, zitting hierin hebben verder leden van de VVD, de PvdA en het CDA .
1 mei 2013 : ex-minister Kamp, ex-minister professor Donner, generaal bd Berlijn, professor ex-premier Balkenende, ex-parlementslid Dittrich, de Gouverneur van Limburg Verhagen en vele andere ex-bewindslieden getuigen. De ‘deskundigen’ worden niet uitgenodigd, hun mening is bekend .
1 december 2013 : de conclusie van de enquete is dat de besluitvorming juist was gezien de inzichten van toen, er is was sprake van doelbewust bedrog door Balkenende II noch door Bos I, en niemand is dan ook verantwoordelijk voor de fouten die door velen voorspeld waren en dit betreurenswaardige incident was in ieder geval een stuk goedkoper dan de Betuwelijn.
Januari 2014 : Het Kabinet Bos II blijft aan .

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Dan toch maar een comment......

Saturday, January 13, 2007  

Post a Comment

<< Home